שירותים לעסקים שירותים ומוצריםבנק הדוארדואר שליחיםהשירות הבולאימודיעיןחנותEMS
דף הבית של דואר ישראל  
العربية Pycckий English  
     

מכתבים היסטוריים

ראש הממשלה לוי אשכול מתפטר בעקבות פרשת לבון הידועה יותר כ "עסק הביש"

מאת לוי אשכול לזלמן שזר
ירושלים, 14 בדצמבר 1964
אישי הנשיא,
ביום 14.9.61 הטיל עלי הנשיא המנוח, י' בן-צבי להרכיב ממשלה. הוקמה ממשלה קואליציונית, בראשותו של חבר הכנסת דוד בן-גוריון, שהציגה לפני הכנסת ביום 2.11.1961. הממשלה קמה על יסוד קווי היסוד המוסכמים שפורסמו בזמנם, וכתוצאה משיחות ומבירורים נוספים עם נציגי המפלגות המועמדות לקואליציה. לא באלה ולא באלה לא היה רמז לחידוש הטיפול במה שקרוי "הפרשה".
ביום 16.6.1963 הגיש ראש הממשלה דוד בן-גוריון את התפטרותו, וביום 19.6.1963, הטלת עלי אתה אישי הנשיא, להרכיב ממשלה חדשה. את הממשלה הנוכחית הצגתי לפני הכנסת ביום 24.6.1964 [24 ביוני 1963], ממשלה זו הוכרזה כממשלת המשך, על סמך אותם קווי היסוד ואותם התנאים שהוסכם עליהם לגבי הממשלה הקודמת.
אישי הנשיא, כידוע לך, הוקמה לפני ארבע שנים, ביום 31.10.1960, על-ידי הממשלה, שבראשה עמד אז דוד בן-גוריו, ועדה בת שבעה שרים עם שר המשפטים בראשה לעיין בכל החומר הנוגע ב"פרשה" ולהגיש מסקנותיה לממשלה. עם הקמת ועדת שבעת השרים הופקע העניין מידי ועדת החוץ הביטחון של הכנסת, שהפסיקה את דיוניה בנדון. עם סיום עבודתה של ועד השבעה הובאו מסקנותיה לידיעת ועדת החוץ והביטחון שרשמה אותן לפניה. ועדת השבעה לא הייתה כפופה לשום כללי פרוצדורה קבועים והיתה רשאית לקבוע לעצמה את נוהלי עבודתה. הוועדה קיימה תשע-עשרה ישיבות והביאה את מסקנותיה לממשלה. מסקנות אלו אושרו על-ידי הממשלה וקיבלו חיזוק על-ידי החלטת הכנסת, שקבעה שהחלטת הממשלה לאשרן שרירה וקיימת, למרות התפטרותו של ראש הממשלה.
ביום 22.10.1964 פנה חבר הכנסת דוד בן-גוריון לשר המשפטים וליועץ המשפטי ותבע בתזכיר החתום על-ידו "מינוי ועדת חקירה מורכבת משופטי בית המשפט העליון לבדוק את סירוב הממשלה בזמנה למנות ועדת חקירה משפטית, כאשר דרש הקצין הבכיר הנאשם, ומינוי ועדת של שבעה שרים במקום זאת, ואם נוהלה של ועדה זו ומסקנותיה האמת, הצדק וחוקי המדינה". ובתזכיר שני שהגיש, שהוכן בידי עורכי הדין מטעמו, באה תביעה נוספת, שתיחקר פרשת "העסק הביש" ואם שר הביטחון דאז נתן את ההוראה לביצועו או שהקצין הבכיר פעל על דעת עצמו שלא בידיעת השר.
עלי לציין במיוחד, כי חבר הכנסת ד' בן-גוריון, בתזכירו החתום על-ידו, תבע לחקור בעיקר את עניין ועדת השבעה. לפי דעתי עניין "עסק הביש" הוא ביסודו מחלוקת בין שני אנשים. לבירור מחלוקת כזאת קיימים בישראל בתי משפט. לא היתה פניה לבירור כזה מצד המעורבים בדבר, גם שר הביטחון דאז וגם הקצין הבכיר הודיעו בפירוש שלא יזדקקו אף לוועדת חקירה מטעמיהם ונימוקיהם שלהם. שר המשפטים עיין בחומר שהוגש לו בידי חבר הכנסת ד' בן-גוריון והביא הצעה לממשלה למנות ועדת חקירה, לפי פקודת ועדות חקירה משת 1921, כדי לקיים חקירה של אותו "עסק-ביש" משנת 1954 ולקבוע מי היה אחראי לו. שר המשפטים הביא הצעתו זו על יסוד נימוקים שפרסם וראיות לכאורה. הוא לא מצא לנכון את הדברים קודם עם יושב-ראש ועדת השבעה וחבריה. כן אציין כי היועץ המשפטי שיעץ לשר המשפטים בעניין זה לא המליץ על הקמת ועדה, הביע ספקות רבים לגבי הקמתה, והשאיר את ההחלטה לממשלה. שר המשפטים והיועץ המשפטי חיוו שניהם את דעתם כי אין לחקור בפעולות ועדת השבעה. ואני מביא את דברי שר המשטים בהצעת הנוסח שלו להחלטת הממשלה:
"..אין הממשלה סבורה, שהיא צריכה להביא לחקירה משפטית של השאלה אם בממשלה שכיהנה ב-1960 צדקה כשהיא הקימה ועדת שרים, כפי שעשתה, במקום להקים ועדת חקירה משפטית לחקור בעסק הביש. כמו כן אין היא רואה שמחובתה היא לחקור את דרכי ניהול בירוריה של ועדת שבעת השרים שהקימה הממשלה הקודמת".
בין נימוקי שר המשפטים להצעתו היה כי נתגלו הוכחות חדשות שלא היו ידועות לוועדות השונות שטיפלו בבירור העניין. לאחר שנערכה בדיקה מטעמי במקורות הטיעון הזה, יש לי יסוד סביר לומר כי החומר שהיה חדש לכאורה, לדעת שר המשפטים, או שאינו חדש כלל או שאין בו לכאורה כדי הוכחה מכרעת שמחמתה היתה הוועדה חייבת לשנות את מסקנותיה, אילו היתה לפניה.
אישי הנשיא,
לפי מיטב הכרתי לא תצמח כל תועלת מעשית מחקירה של עניין שהתרחש לפני עשר שנים. איני רואה טעם למנות ועדה לחקר ההיסטוריה, ומה גם שמסקנותיה, אפילו תגיע אליהן, אינן בגדר פסק דין שאין עליו ערעור. רואה אני לעמת זאת נזק פנימי וחיצוני למעמדה של המדינה וליוקרתה אם נמשיך ונתעסק בחקירות אלה. הכרתי היא כי רובם המכריע של חברי הממשלה אינם מוכנים לקבל את הצעתו של שר המשפטים. בינתיים הפך העניין הנידון לנושא לדיונים בקרב המפלגות. לדעתי העניין הוא ממלכתי והממשלה צריכה להיות חופשית להחליט בו. במצב שנתהווה איני יכול להוסיף ולשאת באחריות.
על כן מצאתי לנכון להודיע הערב לממשלה, בישיבתה המיוחדת, על התפטרותי, שדינה כדין הממשלה כולה.
הריני מגיש לך בזה, אישי הנשיא, את התפטרות הממשלה.
שלך בכבוד ובההוקרה

לוי אשכול


מקור: לוי אשכול ראש הממשלה מבחר תעודות מפרקי חייו 1895-1969, עורכת הסדרה ימימה רוזנטל, ארכיון המדינה ירושלים, 2002
מידע נוסף על המכתב והכותב
מכתבים היסטוריים נוספים  
חיפוש
מיון לפי:
מכתבים היסטוריים נוספים:
אדוארד השמיני: "החלטתי לוותר על הכתר, לי לצאצאי"
אמנון שמוש: "איני מקנא בך" - מכתב ליצחק רבין
ארתור ג'יימס בלפור: "ייסודו של בית לאומי לעם היהודי"
בנימין זאב הרצל: "מאורעות גדולים! אלף נשיקות ענוגות"
בנימין זאב הרצל: "אל תעשו שטויות לאחר מותי"
בנימין זאב הרצל: "חמדתי, אין לי היום שהות לכתוב לך"
זאב (ולדימיר) ז'בוטינסקי: "אחיו של יוסף טרומפלדור רוצה לעלות ארצה"
חיים וייצמן: "ביפו רבה מדי הפוליטיקה"
חיים וייצמן: "מאוד, מאוד, מאוד אוהב אותך"
חנה סנש: אלי, אלי שלא יגמר לעולם
לוי אשכול: "איני רואה טעם למנת ועדה לחקר ההיסטוריה"
מנחם בגין: מה היה לפני "הליכוד"?
מניה שוחט: "זה לא מתאים לאופי שלי לכתוב מכתבי אהבה"
קתרינה מאראגון: "עיני משתוקקות אליך יותר מאשר כל הדברים"
מפת האתרצור קשראודות הדוארמרכז מבקרים הודעות לעיתונותתנאי שימוש / פרטיותניוזלטר