תעשיית ייצור היין בארץ ישראל של ימי קדם הייתה ידועה בכל רחבי העולם העתיק, וכמויות גדולות של יין משובח נשלחו אל מעבר לים לכל רחבי המזרח הקדום ואגן הים התיכון. ייצור היין הגיע לשיא התפתחותו בתקופה הביזנטית, ומתקנים תעשייתיים רחבי ידיים מתקופה זו מתגלים בחפירות ארכאולוגיות בכל רחבי ארץ ישראל: בגולן, בגליל, בהרי יהודה ושומרון, בשפלת החוף ובהר הנגב. כיבוש ארץ ישראל על ידי המאמינים בדת האסלאם, האוסרת על שתיית יין, הביאה בהדרגה להתנוונות תעשיית היין ולהגבלתה לייצור ביתי בהיקף מצומצם בקרב הנוצרים והיהודים. במחצית הראשונה של המאה ה-19, עם הגידול ההדרגתי של האוכלוסייה הנוצרית והיהודית בארץ ישראל, התחדשה בהדרגה גם תעשיית ייצור היין. יקב ג'ינאו, ירושלים - בין חלוצי ייצור היין בקרב היהודים שמור מקום של כבוד לבני משפחת ג'יניאו. אבי המשפחה יעקב ג'יניאו עלה מסלוניקי בעשור השני של המאה ה-19 והתיישב בירושלים. בנו שלום ג'יניאו למד את מלאכת ייצור היין מיהודה קואינקה, שהפעיל בית מרזח בעיר העתיקה, ובשנת 1840 באומדן הקים יקב במרתף הבית שבו התגוררה המשפחה, בחלקו הדרומי של רחוב היהודים. דוד ג'יניאו, בנו של שלום, הפעיל יחד עם שני בניו חנות ברחבה הפנימית של שער יפו, שם נמכרו תוצרי היקב, שכללו מלבד יין גם משקאות חריפים שונים. בתחילת שנות השלושים של המאה ה-20, בעקבות פרסום צו מטעם שלטונות המנדט הבריטי האוסר על המשך קיומם של מפעלים תעשייתיים בתוך העיר העתיקה של ירושלים, חדל יקב ג'יניאו מלפעול, והמשפחה התמקדה במסחר ביין ובמשקאות חריפים במספר חנויות שהיו בבעלותם ברחבי ירושלים. בבול מוצג בקבוק יין הנושא תווית של יקב ג'יניאו, על רקע מבנה היקב המקורי שבדרום רחוב היהודים ברובע היהודי בירושלים. לכל מוצרי הנפקת דצמבר 2023
|