משטרת ישראל עם סיום המנדט הבריטי הוקמה משטרת ישראל כגוף האכיפה הרשמי של המדינה. מיומה הראשון הוגדרו תפקידיה ע"י פקודת המשטרה. אלה כללו אחריות לשמירה על ביטחון הנפש והרכוש, מניעת עבריינות וכן גילוי עבריינים, תפיסתם והבאתם לדין. המשטרה, שכללה בסוף השנה הראשונה לקיומה פחות מאלפיים שוטרים, מונה כיום למעלה מ-30,000 שוטרים ושוטרות. משטרת ישראל היא משטרה לאומית, שתחום השיפוט שלה כולל את כל שטחה של מדינת ישראל. מיומה הראשון עסקה משטרת ישראל גם בביטחון הפנים ולחימה בטרור, והחל מ-1953 אף כללה ז'נדרמריה שעיקר תפקידו ביטחוני (משמר הגבול). עם זאת רק בשנת 1974 קיבלה המשטרה באופן רשמי את האחריות לביטחון הפנים. לצורך מילוי תפקידו הוענקו לשוטר סמכויות שונות, כגון: חקירת עבירות ותפיסת עבריינים; תביעת נאשמים והעמדתם לדין; פיקוח והסדרה של התנועה בדרכים; רישוי וניהול עסקים; רישוי תהלוכות ואספות; סיוע באכיפת פסקי דין וצווים שניתנו על ידי מי שהוסמך לכך על פי דין. המשטרה מופקדת על ביצוע התפקידים והמשימות בתחומים הבאים: - לחימה בפשיעה:חקירת עבירות, גילוי עבריינים והבאתם לדין, חשיפה של עבירות בלתי מדווחות ומניעת עבירות.
- שמירה על הסדר הציבורי:טיפול בפניות אזרחים בנושאים של הפרות חוק וסדר, טיפול בהפגנות ובהתקהלויות בלתי חוקיות, טיפול בנושאים של רישוי עסקים, אחריות לאבטחת הציבור.
- פיקוח והסדרה של התנועה בדרכים:הזרמת התנועה והכוונתה, אכיפה של דיני התעבורה, חקירת תאונות דרכים והבאתם של עברייני תנועה לדין.
- ביטחון הפנים:שמירה על שלום הציבור ולחימה בפעילות חבלנית עוינת – טיפול בפיגועים חבלניים ומניעתם.
משטרת ישראל פועלת לאכיפת החוק, למניעת עבירות, לחיזוק הנורמה האזרחית של ציות לחוק, לשמירה על ביטחון הנפש והרכוש ולקיום הסדר הציבורי, תוך שמירה על כבוד האדם ועל זכויותיו. השירות במשטרת ישראל מבוסס על ההכרה בשליחות הממלכתית ועל הגשמת ההזדהות עם ערכי משטרת ישראל ורוח מגילת העצמאות. לכל מוצרי הנפקת דצמבר 2024
|